Sestavine

Testo
– 60 g polnozrnate pšenične moke
– 60 g bele pšenične moke
– pol žličke mletega cimeta
– ščep soli
– 100 g mandljev
– 60 ml olivnega olja
– 60 ml javorjevega sirupa
– pol stroka vanilje

Nadev
– 400 ml kokosovega mleka
– 100 g sladkorja
– 30 g koruznega škroba
– pol žličke mletega cimeta
– ščep soli
– ščep mletega muškatnega oreščka
– 2 žlički agar agarja
– 80 g čokolade
– 3 zrele banane
– čokoladna omaka
– 60 g kakava
– ščep soli
– 60 g sladkorja
– 3 žlice javorjevega sirupa
– žlica olivnega olja

Priprava

1. Najprej naredimo testo. V večji skledi zmešamo obe moki, cimet in sol. Mandlje v ponvi suho prepražimo, ohladimo in zmeljemo v fin prah. Dodamo moki.

2. Olje, javorjev sirup in sredico vanilje dobro zmešamo. Prilijemo k moki in premešamo z lopatico. Nastati morajo večje drobtine, ki ostanejo skupaj, če jih stisnemo s prsti.

3. Namastimo pekač za pito s snemljivim dnom premera 23 centimetrov. Mešanico stresemo v pekač in jo z dlanmi pritisnemo ob dno in rob. Postavimo v hladilnik za 15 minut. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

4. Pečemo 15 minut. Počakamo, da se ohladi, saj je toplo testo zelo krhko, nato preložimo dno pite na servirni krožnik.

5. V kozici zmešamo sladkor, škrob, cimet, sol in muškatni orešček. Prilijemo kokosovo mleko in dobro zmešamo, da ne nastanejo grudice. V 220 mililitrov vode razmešamo agar agar in prilijemo v kozico. Zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo dve minuti, medtem nenehno mešamo. Dodamo 50 gramov nalomljene čokolade in počakamo, da se stopi. Nadev nato pustimo, da se ohladi.

6. Za čokoladno omako prelijemo kakav s 100 mililitri vrele vode. Na srednji temperaturi ga kuhamo eno minuto, pazimo, da se ne prime na dno, saj se hitro zažge. Dodamo sladkor, javorjev sirup in olje in kuhamo še eno minuto. Pustimo, da se omaka ohladi.

7. Banane narežemo na kolutke. Na ohlajeno dno pite zlijemo čokoladno omako, nanjo enakomerno razdelimo polovico bananinih kolutkov, prelijemo s kokosovim nadevom in obložimo z drugo polovico bananinih kolutkov. Nad soparo stopimo preostalo čokolado in z njo počečkamo pito. Preden ponudimo, naj bo vsaj tri ure v hladilniku.