Jagodna pita

Sestavine

Krhko testo
– 350 g bele moke, 200 g kisle smetane
– 120 g masla sobne temperature
– jajce, 1/2 zavitka pecilnega praška
– ščepec soli, 70 g sladkorja
– ščepec vanilje v prahu

Nadev
– 1 kg zrelih jagod
– velika pest svežega pehtrana
– 2 žlici temnega sladkorja muscovado
– čajna žlička vanilje v prahu
– zavitek želirnega sredstva

Priprava

1. Vse sestavine za testo umesimo, kepo zavijemo v prozorno folijo in damo počivat v hladilnik za 1 uro.

2. Medtem pripravimo nadev: jagode narežemo na manjše kose (grižljaje) in jih premešamo z drugimi sestavinami, da bodo spustile malo svojega soka.

3. Od testa odtrgamo približno četrtino, ki jo bomo uporabili za mrežo, preostalo razvaljamo in položimo v namaščen pekač. Dno nekajkrat prebodemo z vilicami in po želji potresemo s piškotnimi drobtinami ali mletimi oreščki.

4. Na testo naložimo jagodni nadev, iz preostalega testa pa zvaljamo svaljke in iz njih sestavimo mrežo. Postavimo v pečico, ogreto na 190 stopinj Celzija.

5. Pečemo približno pol ure oz. toliko časa, da se testo lepo zlato rjavo zapeče. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi – s tem se jagodni sok zgosti.

Avtor: Luna Dobaj

Deli na

Pošlji komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja