Sestavine

Testo:

  • 350  gramov moke
  • pol pecilnega praška
  • 1 vanili sladkor
  • 120 gramov sladkorja v prahu
  • 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija
  • 2 rumenjaka
  • 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija

Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor in vanili sladkor, oba rumenjaka ter kislo smetano in zamesimo testo. Pred nadaljevanjem testo počiva na hladnem.

Medtem pripravimo jabolka:

  • 1 kilogram jabolk lokalnega porekla, prepoznate jih po znaku izbrana kakovost
  • 80 gramov sladkorja
  • 1 žlica drobtin
  • cimet
  • Po želji dodamo rozine.

Postopek:

Jabolka naribamo in dodamo ostale sestavine.

Vzamemo približno polovico testa, ki ga raztegnemo na krožniku za pito. Uporabimo lahko tudi krožnik za peko pice. Na robovih pustimo dvignjen rob, ki ga potisnemo z vilicami.

Na prvo plast testa obložimo z jabolčno mešanico. Čeznjo zložimo na tanke trakove zrezano preostalo polovico testa v obliki mreže.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj in pečemo približno eno uro. Ohlajeno pito posujemo s sladkorjem v prahu.

Opomba: Preden na spodnjo plast testa naložimo jabolka, jo lahko že 10 minut pečemo.

Jabolčna pita