Jabolčna pita

Testo

  • 250 g moke (2 skodelici)
  • 1,5 žlice sladkorja
  • pol žličke soli
  • 115 g hladnega in na kocke narezanega masla (pol skodelice)
  • 50 g (četrt skodelice) + 2 žlici rastlinske masti
  • žlica belega kisa
  • 2 žlici hladne vode

Nadev

  • 8 jabolk granny smith
  • sok pol limone
  • 100 g sladkorja (pol skodelice) oziroma po želji še malo več
  • 3 žlice moke
  • pol žličke soli
  • slaba žlička mletega cimeta
  • 1/4 žličke mletega kardamoma
  • 1/4 žličke mletih klinčkov
  • 1/4 žličke naribanega muškatnega oreščka

Obloga

  • 2 žlici moke
  • 130 g masla
  • 130 g rjavega sladkorja
  • 50 g ameriških oreščkov (oziroma lešnikov ali mandljev), na grobo nasekljanih (pol skodelice)

Priprava

1. V posodi zmešamo moko, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in rastlinsko mast in s prsti zdrobimo, da dobimo zrnato zmes. Prilijemo še kis in vodo ter na hitro zmešamo. Če je treba, dodamo še malo hladne vode, a samo toliko, da se testo poveže. Oblikujemo kroglo, jo ovijemo v plastično folijo in postavimo vsaj za uro v hladilnik.

2. Testo na rahlo pomokani površini zvaljamo v lep krog. Naj bo, ne da bi ga raztegovali, zvaljano tako, da bo po­krilo dno in obod namaščenega pekača za pite, ki ima premer približno 25 cm. Zatem pekač s testom postavimo v hladilnik.

3. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine in odstranimo peščišča. Narežemo jih v večjo posodo in pokapamo z limonovim sokom. V skledici pomešamo moko, sladkor, mleti kardamom, cimet, klinčke, muškatni orešček in sol – to mešanico posujemo po jabolkih in premešamo.

4. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija.

5. Jabolka razporedimo po ohlajenem testu, na sredini naj bo več nadeva (kot kupček). Postavimo v pečico, pod pekač pa na rešetko položimo aluminija­sto folijo, da bo ujela morebitni sok, ki bo stekel iz pite. Pečemo 25 minut.

6. V mešalniku premešamo moko in maslo, da dobimo enakomerno zmes. Vmešamo še rjavi sladkor in oreščke ter postavimo v hladilnik.

7. Temperaturo zdaj povišamo na 205 stopinj Celzija. Zmes enakomerno razporedimo po jabolkih, da so v celoti pokrita, pomagamo si z rokami. Pečemo, da se obloga pite lepo rjavkasto obarva, kar ne bo trajalo več kot 20, 25 minut.

8. Pekač s pito ohladimo na rešetki.

9. Postrežemo ohlajeno na sobno temperaturo, lahko pa pito tudi malo segrejemo.

Avtor: Luna Dobaj

Deli na

Pošlji komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja