Sestavine

– 200 g moke
– žlička soda bikarbone
– 1/3 žličke mletih klinčkov
– 2 žlički ingverja v prahu
– 2 ščepa muškatnega oreščka
– 2 ščepa soli
– 130 g masla (sobne temperature)
– 100 g rjavega sladkorja
– jajce
– žlička sveže naribanega ingverja
– 2 žlici javorjevega sirupa (lahko med)
– žlica olja
– 80–100 g temne čokolade

Priprava

1. Zmešamo moko, sodo bikarbono, mlete klinčke, ingver, muškatni oreš­ček in sol.

2. Maslo in sladkor stepemo. Dodamo jajce, svež ingver, javorjev sirup in olje. Vmešamo suhe sestavine (moko z dodatki). Zmes bo zelo mehka, zato jo za dobro uro postavimo v hladilnik.

3. Pripravimo pekač, ga obložimo s peki papirjem. Iz ohlajenega testa delamo za oreh velike kroglice in jih (po želji) povaljamo v rjavem sladkorju. (Potrebne so hitre roke, saj se masa zelo hitro zmehča – vmes jo lahko vrnemo v hladilnik.) Ko jih zlagamo na pekač, puščamo med njimi vsaj 5 cm prostora, saj se med peko precej razlezejo.

4. Piškote pečemo približno 8–10 minut. Pečene popolnoma ohladimo.

5. Temno čokolado stopimo in vanjo pomočimo polovičko piškota.