Testo
- 250 g moke (2 skodelici)
- 1,5 žlice sladkorja
- pol žličke soli
- 115 g hladnega in na kocke narezanega masla (pol skodelice)
- 50 g (četrt skodelice) + 2 žlici rastlinske masti
- žlica belega kisa
- 2 žlici hladne vode
Nadev
- 8 jabolk granny smith
- sok pol limone
- 100 g sladkorja (pol skodelice) oziroma po želji še malo več
- 3 žlice moke
- pol žličke soli
- slaba žlička mletega cimeta
- 1/4 žličke mletega kardamoma
- 1/4 žličke mletih klinčkov
- 1/4 žličke naribanega muškatnega oreščka
Obloga
- 2 žlici moke
- 130 g masla
- 130 g rjavega sladkorja
- 50 g ameriških oreščkov (oziroma lešnikov ali mandljev), na grobo nasekljanih (pol skodelice)
Priprava
1. V posodi zmešamo moko, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in rastlinsko mast in s prsti zdrobimo, da dobimo zrnato zmes. Prilijemo še kis in vodo ter na hitro zmešamo. Če je treba, dodamo še malo hladne vode, a samo toliko, da se testo poveže. Oblikujemo kroglo, jo ovijemo v plastično folijo in postavimo vsaj za uro v hladilnik.
2. Testo na rahlo pomokani površini zvaljamo v lep krog. Naj bo, ne da bi ga raztegovali, zvaljano tako, da bo pokrilo dno in obod namaščenega pekača za pite, ki ima premer približno 25 cm. Zatem pekač s testom postavimo v hladilnik.
3. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine in odstranimo peščišča. Narežemo jih v večjo posodo in pokapamo z limonovim sokom. V skledici pomešamo moko, sladkor, mleti kardamom, cimet, klinčke, muškatni orešček in sol – to mešanico posujemo po jabolkih in premešamo.
4. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija.
5. Jabolka razporedimo po ohlajenem testu, na sredini naj bo več nadeva (kot kupček). Postavimo v pečico, pod pekač pa na rešetko položimo aluminijasto folijo, da bo ujela morebitni sok, ki bo stekel iz pite. Pečemo 25 minut.
6. V mešalniku premešamo moko in maslo, da dobimo enakomerno zmes. Vmešamo še rjavi sladkor in oreščke ter postavimo v hladilnik.
7. Temperaturo zdaj povišamo na 205 stopinj Celzija. Zmes enakomerno razporedimo po jabolkih, da so v celoti pokrita, pomagamo si z rokami. Pečemo, da se obloga pite lepo rjavkasto obarva, kar ne bo trajalo več kot 20, 25 minut.
8. Pekač s pito ohladimo na rešetki.
9. Postrežemo ohlajeno na sobno temperaturo, lahko pa pito tudi malo segrejemo.
Komentarji