Sestavine
- 6 hrušk
- 500 ml rumenega muškata
- 3 žlice rjavega sladkorja
- vaniljev strok
- 2 janeževi zvezdi
- palčka cimeta
- krema
- 4 rumenjaki, 140 g sladkorja
- 150 ml sladke smetane
- 500 g sira maskarpone
Drugo
- 200 g piškotov savoiardi (baby keksov)
- 2 žlici instant kave
- 200 ml vrele vode
- 100 ml mleka, grenki kakav
Glazirane hruške
- hruške, sladkor
Priprava
1. Hruške v muškatu: hruške olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke. Stresemo jih v lonec. Vaniljev strok razpolovimo in z nožem postrgamo semena, oboje vržemo k hruškam. Martinovi zabavi se pridružijo tudi sladkor, cimet in janež, povsem na koncu pa še rumeni muškat. Kuhamo 10–15 minut, nato hruške odcedimo, sok pa vrnemo nad ogenj. Kuhamo še toliko časa, da se sok zgosti v sirup, nato ga ohladimo.
2. Krema: kovinsko ali stekleno posodo postavimo nad vodno kopel, vanjo stresemo rumenjake in sladkor. Z metlico stepamo toliko časa, da posvetlijo in nastane gosta pena. Primešamo jo k siru maskarpone.
3. Sladko smetano stepemo do čvrstega in jo primešamo k maskarponejevi zmesi.
4. Tiramisu: vsak pravi tiramisu se začne s kofetom – zavremo 2 dl vode in v njej raztopimo 2 žlički instant kave. Prilijemo mleko.
5. Vsak keks, ki bo romal v tiramisu, se mora prej za nekaj trenutkov potopiti v kavo. S tunkanjem ne pretiravamo.
6. Po dnu kozarca razporedimo kekse. Prekrijemo jih s plastjo hrušk in polijemo z malo sirupa. Na hruške nanesemo kremo. Dotično zaporedje gradnje tiramisuja ponovimo še enkrat. Po vrhu posujemo grenki kakav.
7. Zdaj morajo sladki kozarčki poklapano romati v hladilnik in tam potrpežljivo čakati vsaj 4 ure.
8. Glazirane hruške: hruške narežemo na rezine, debele 3–4 mm, in jih povaljamo v sladkorju.
9. Razporedimo jih po pekaču, prekritem s papirjem za peko, in jih pečemo 20 minut pri 160 stopinjah. Po 10 minutah jih obrnemo.
10. Ko se rezine ohladijo, jih veselo zapičimo ali položimo na spočiti tiramisu.
Nasvet: Za osebno skrivno zalogo stlačimo dva kozarčka tiramisuja v najtemnejši kot hladilnika, najraje nekam med brokoli in brstični ohrovt.
Komentarji