Sestavine :
Za sadno podlago:
- 200 g zamrznjenih malin (lahko tudi svežih)
- 1 večja banana
- sok 1 limone
- 1 žlica vaniljevega ekstrakta (arome)
- 3 žlice sladkorja v prahu
Za nežno kremo:
- 150 g mascarpone sira
- 150 g navadnega jogurta (čvrsti jogurt)
- 1,5 dl sladke smetane
- 1/2 žlice vaniljevega ekstrakta
- 2 žlici sladkorja v prahu
Za posip:
- 4-5 čokoladnih piškotov
Priprava:
Najprej pripravimo sadno dno.
Priporočam, da si najprej pripravimo vse sestavine: limono ožamemo in shranimo njen sok. Nato v ponev stresemo maline, dodamo sladkor v prahu, vaniljev ekstrakt (če ga nimate, lahko uporabite tudi vaniljev sladkor, priporočam tistega z burbonsko vaniljo), vlijemo limonin sok. Vse skupaj premešamo in počakamo, da zavre.
Ko maline skupaj z ostalimi sestavinami zavrejo, še malo premešamo pustimo nekaj sekund na štedilniku, nato pa vse skupaj odstavimo s štedilnika. Šele sedaj dodamo banane, ki jih dobro vmešamo v sadno podlago naše sladice v kozarcu. Postavimo v hladilnik, da se sadje ohladi (v zimskem času lahko vse skupaj zgolj postavite ven, na okensko polico).
Medtem, ko se sadje ohlaja, pripravimo nežno kremo. Najprej stepemo sladko smetano.
Nato v drugo posodo odmerimo ostale sestavine za pripravo nežne kreme: mascarpone sir, navadni jogurt, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. Vse sestavine dobro premešamo med seboj (kar z električnim mešalnikom) tako, da dobimo enotno kremo, ki je svilnate teksture.
Sedaj počasi in nežno (na najnižji možni hitrosti ali ročno, z metlico za stepanje) vmešamo še stepeno sladko smetano. Smetano dodajamo postopoma, žlico po žlico. Dobimo nežno kremo svilnate teksture.
Sadje se je sedaj že ohladilo, če se še ni, še malo počakamo, da bo povsem ohlajeno. Nato v izbrane servirne kozarčke na dno najprej nadevamo nadev iz malin in banan. Približno 2-3 žlice v vsak servirni kozarec. Čez sadje pa položimo nežno kremo. Prav tako približno 2-3 žlice v vsak kozarec. Sama sem tokrat uporabila različne kozarce, v vsakem sladica dobi nekoliko drugačen izgled.
Nežna sladica je sedaj pripravljena, da jo damo v hladilnik. Za tiste, bolj nestrpne zadostuje že 15-30 minut, še boljše pa bo, če boste nežno sladico v kozarcu v hladilniku pustili nekaj ur (lahko tudi čez noč), saj se bodo tako okusi sladice v kozarcu še bolj povezali med seboj. Pa še bolj ohlajena bo.
Preden sladico v kozarcu postrežemo, zdrobimo nekaj čokoladnih piškotov in jih posujemo po vrhu nežne kreme v kozarcu.
Komentarji